opc_loader

De beloftes van 3D printen

De beloftes van 3D printen

De beloftes van 3D printen

Oktober 2012, totaal onverwacht kwam ik in aanraking met 3D printen. In een presentatie over de toekomst van ICT kwam het zijdelings voorbij. Als afgestudeerd Werktuigbouwkundige met als specialisatie Productietechniek had ik carrière gemaakt in de ICT en van daaruit al lang geleden het pad van Interim Management opgegaan. Ik zag de puzzelstukjes ter plekke bij elkaar komen: 3D printen is een game-changer!

Na jaren van centraliseren, massaproductie en uitbesteden naar China, heeft 3D printen de potentie om de hele productie en logistieke wereld op zijn kop te zetten. Van “mass production” naar “mass customization”. Kennis vloeit via Internet over de wereld en daar waar het eindproduct nodig is wordt het lokaal uitgeprint. Vaak met lokale, al dan niet gerecyclede, grondstoffen. Afgelopen met het gezeul met grondstoffen en volumineuze eindproducten over de wereld. Afgelopen met de grote magazijnen met reserveonderdelen. Lokaal produceren op het moment dat het nodig is. De derde industriële revolutie!

We zijn nu twee en een half jaar verder. Bijna een jaar geleden nu ben ik met Bits2Atoms begonnen. Nederland heeft een aantal toonaangevende 3D printer fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Ultimaker, Builder, Leapfrog en Felix. Dus het zal wel voortvarend gaan in Nederland met het gebruik van deze nieuwe technologie? Nou, Nederlandse bedrijven, onderwijsinstellingen en consumenten wikken en wegen, wikken en wegen nog eens, laten het even bezinken en soms hakken ze de knoop door.

Inmiddels krijg ik wekelijks telefoon. Uit China. Natuurlijk kunnen ze 3D-printers, scanners, materiaal etc. leveren. Maar de laatste tijd is daar wat bijgekomen. Of, als ik zelf te druk heb met het in opdracht 3D printen voor klanten, ik het niet wil uitbesteden. Enkelstuk of kleine series, prototype of productie.

Gaan de beloftes van 3D printen aan onze neus voorbij? Nee dat hoeft niet, maar dan moeten we nu wel gaan bewegen. Innoveren is geen kwestie van alleen een kostenplaatje en een perfecte uitvoering. Innoveren gaat met vallen en opstaan. Innoveren kost tijd en energie en gaat gepaard met een leercurve. Met de huidige generatie 3D printers kun je prima instappen in dit traject. Experimenteer en leer! Leer anders te ontwerpen, leer over de materialen en verbaas je over de toepassingen die nu al mogelijk zijn. Pas het toe waar mogelijk en groei mee met de ontwikkelingen. Beloftes worden niet vanzelf werkelijkheid. Daar moet je wel wat voor doen. Start vandaag nog met 3D printen.

Jan Willem Boesveld
April 2015

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.